Khamis, 13 November 2008

PEKTIN DALAM JEM BUAH-BUAHAN

Pernah satu ketika saya mendapat panggilan daripada pengguna yang menyatakan bahawa jem yang mereka beli mengandungi gelatin!

Selepas saya pastikan bahawa yang dikatakan gelatin itu adalah Pektin.

Pektin ditambah ke dalam Jem buahan untuk menjadikanya kental dan senang disapu pada roti.

Ia dihasilkan daripada akar, batang dan buah tumbuhan.

Pektin digunakan dalam produk :

  • Jem dan jeli
  • Buahan untuk youghurt
  • Pekatan minuman buah-buahan
  • Desert buah dan susu
  • Produk confectionery

Sebenarnya senang je nak buat jem dirumah...contohnya jika kita banyak buah strawberry kita tambah gula dan panaskan dengan kacau sentiasa sehingga buahnya hancur dan menjadi likat.





Seterusnya sejukkan..tadaaa... dah siap jem strawberry "home made".

Jadi ia adalah halal...








Tiada ulasan: