Selasa, 4 November 2008

ALKOHOL DALAM MAKANAN (Bahagian II)

Tahukah kita alkohol boleh dihasilkan melalui 2 cara pemprosesan?

1. Cara penapaian - dari tumbuh-tumbuhan seperti bijirin (grain) yang ditapaikan dengan menggunakan yis (yeast).

2. Cara kimia/industri - Tindakbalas antara 'ethylene' dengan air

Ada pelbagai jenis arak dipasaran, ia dibezakan dengan paras alkohol di dalamnya..

Kalau kita menonton cerita hollywood pernahkah kita terfikir kadang - kadang pelakon tersebut hanya meminum menggunakan gelas kecil dan ada juga gelas besar.


Antara jenis arak/akohol yang biasa ditemui :

1. Beer
  • Diperbuat daripada penapaian bijirin atau bahan berkanji (jagung,gandum, barli)
  • Kandungan etanol 3.2 - 4.0 %.
2. Wain 

  • Diperbuat daripada penapaian gula dari buah (anggur, pic, plum, aprikot)
  • Paras etanol 7.1 - 14.0 %
3. Wiski
  • Terhasil daripada penyulingan fermentasi jus dari bijirin (jagung dan barli)
  • Paras etanol 40-75 %
4. Rum 
  • Hasil penyulingan penapaian gula molases atau jus tebu.
  • Diperam selama 3 tahun
  • Paras etanol 40-55%
  • Mengikut resipi asal kek tiramisu menggunakan RUM sebagai bahan ramuan.
5. Brandy
  • Hasil penyulingan penapaian jus buah
  • 40-50% etanol
6. Gin 
  • Minuman tersuling. Gabungan alkohol, air dan pelbagai perasa
7. Liquer 
  • Dihasilkan dengan penambahan gula dan bahan perasa (Buah, herba,bunga) kepada brandi atau air dan alkohol
8. Sake
  • Minuman beralkohol dari Jepun yang diperbuat daripada penapaian nasi

Fatwa berkaitan dengan Alkohol:

Perkara : Alkohol menurut pandangan Islam

11-12 April 1984

a. Setiap minuman arak mengandungi alkohol
  • Bukan semua alkohol itu dari arak
  • Alkohol daripada proses pembuatan arak hukumnya HARAM dan NAJIS, tetapi alkohol yang dibuat bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis tetapi HARAM diminum.
b. Minuman ringan yang dibuat sama caranya dengan membuat arak (sedikit alkohol atau alkohol sulingan) adalah HARAM diminum.

c. Minuman ringan yang dibuat bukan untuk dijadikan arak atau bahan yang mabuk dan tidak sama caranya dengan proses membuat arak adalah halal.

d. Tapai halal dimakan

e. Alkohol yang terjadi sampingan dalam proses pembuatan makanan tidak najis dan boleh dimakan

f. Ubat-ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah harus dan dimaafkan


P/S: Post yang  akan datang menceritakan alkohol yang ditambah dalam masakan sebagai perasa.Adakah selepas memasaknya, alkohol ini akan hilang ke udara?

Tiada ulasan: