Isnin, 3 November 2008

ALKOHOL DALAM MAKANAN (Bahagian I)

Banyak diperkatakan oleh pengguna mengenai alkohol.

Post kali ini saya akan menceritakan apa yang sebenarnya yang dimaksudkan dengan alkohol supaya kita memahami perkara ini dengan lebih baik.

Ramai yang berpendapat alkhol itu adalah arak, tapi bukan semua alkohol itu adalah arak.

Saya akan mengulasnya dari aspek sains dan teknologi.

Mengikut sejarah arak mula dibuat sebagai minuman pada 8,000-10,000 tahun dahulu (penemuan secara tidak sengaja dari penapaian grain/bijirin).

5,000 tahun dahulu mula dijalankan penanaman anggur secara besar - besaran sebagai bahan mentah untuk menghasilkan arak.

Pada abad ke 16- para 'chemist' menemui alkohol sebagai hasil dari "distillation".

Pada pertengahan abad ke-18 - alkohol baru dikenali sebagai bahan yang memabukkan dalam banyak minuman.

Mengikut Peraturan 361 (1) dalam Peraturan-Peraturan Makanan 1985 mendefinisikan Minuman beralkohol ialah likuour yang mengandungi lebih daripada 2% alkohol.

Dua jenis alkohol yang paling baik ialah :

1. Methyl alcohol (Methanol) atau alkohol kayu

2.) Ethyl alcohol (Ethanol) atau alkohol bijirin

Methyl alcohol (Methanol) tidak digunakan sebagai minuman kerana ia merupakan racun yang memudaratkan.

Manakala Ethyl alcohol (Ethanol) lazimnya digunakan sebagai campuran di dalam minuman keras.

Umumnya alkohol adalah berbahaya dan beracun.

Ia ada daya membunuh dan memabukkan serta merosakkan anggota tubuh badan.

Alkohol mempunyai pelbagai kegunaan antaranya :

1. Sebagai minuman keras/Arak/Khamar -Najis

2. Sebagai Bahan Pelarut dalam Makanan

  • Alkohol dicampurkan kepada makanan sebagai pengawet, warna penarik dan meningkatkan rasa perisa (campuran alkohol adalah terlalu sedikit)
  • Contohnya dalam kek coklat, mirin, salad dressing dan sos makanan (Itali dan jepun)

3. Sebagai bahan pelarut (Solvent)

  • Untuk "extract flavouring chemical" dalam tumbuh-tumbuhan
  • Kosmetik dan ubat-ubatan
4. Sebagai bahan mentah

  • Untuk membuat cuka
Alkohol ialah bahan pelarut yang amat baik kerana ia boleh larut dengan minyak, berbanding dengan air atau bahan-bahan lain.

Dalam minyak wangi, alkohol digunakan bagi tujuan untuk meruapkan bau dan sebagai bahan yang boleh mempastikan supaya air wangi itu tahan lebih lama.


P/s: to be continue...

Tiada ulasan: