Rabu, 26 November 2008

"Teppanyaki"

Antara makanan jepun yang popular di Malaysia ialah "Teppanyaki". 

Perkara yang unik mengenai masakan ini adalah cara memasaknya, jika kita pergi ke restoren ini, tukang masak kan memasak makanan tersebut diatas "pan" pemanas dihadapan pelanggan.

"Ting-ting"..bunyi di macam lawan pedang. Menarik....

Mari kita lihat apakah dia makanan ini?

Teppanyaki adalah salah satu jenis makanan jepun yang menggunakan periuk leper yang diperbuat daripada besi (teppan). "Yaki" bermaksud goreng. 

Antara bahan ramuan yang biasa digunakan dalam masakan ini adalah daging, udang, daging ayam, udang karang, dan pelbagai jenis sayuran.

Biasanya ia menggunkan minyak kacang soya untuk memasak.

Jika kita mengikut resipi asli jepun mereka menggunakan minyak sayuran, minyak yang diperolehi daripada lemak haiwan atau mencampurkan kedua-duanya sekali.

Jadi kita sebagai pengguna haruslah memastikan bahan tersebut tidak digunakan semasa penyediaan.

Cara memakannya boleh mecelup makanan tersebut ke dalam kicap soya.





teppanyaki chef in minanée, lyon france

Tiada ulasan: