Khamis, 6 November 2008

MANNITOL

Bewarna putih, berbentuk kristal, larut air, dan boleh didapati daripada rumpai laut dan fungi.

Ia boleh didapatkan dengan banyak dari alam semulajadi dan rasanya yang manis kadang kala ia dipanggil "manna sugar".
 
Secara kormesialnya dihasilkan melalui proses kimia daripada gula jagung, glukosa dan gula penukar.

Oleh kerana kebolehanya untuk menyerap dan mengekalkan kelembapan, mannitol digunakan sebagai agen pengering, agen pelincir.

Ia juga digunakan sebagai pembawa perasa (flavour carrier)  dan peningkat rasa.

Sebagai bahan dalam pembuatan ais krim, kek, biskut, dan konfeksi.

Tetapi ia mempuyai kalori sama seperti gula biasa.

Halal? halal kerana ia bersumberkan tumbuhan dan secara kimia.




2 ulasan:

MyHalal berkata...

bila nak isi borang?

fakarudinft.blogspot.my berkata...

Dah isi man..semalam bos dah sain..tunggu...