Rabu, 15 Oktober 2008

Whey

Whey adalah serum  susu atau cecair yang tertinggal sesudah tairu dan krim dikeluarkan dari koagulasi (penggumpalan) kasein dalam susu.

Koagulasi berlaku sewaktu penyediaan keju atau tairu.

Whey mengandungi banyak gula laktosa daripada susu asli tetapi bahan ini mengandungi sedikit protein dan terlalu sedikit lemak.

Curdling (pengentalan) bagi susu dalam penyediaan keju berlaku dengan menggunakan enzim renin (renet). Maka itu pengeluaran whey perlu diragui kerana sumber bagi renin mungkin daripada binatang. Biasanya lembu tapi adakah ia disembelih atau tidak?

Pengguna disarankan supaya bertanya kepada pengusaha makanan berkenaan di tempatnya tentang sumber renin apabila didapati whey

Kebanyakan whey yang ada dipasaran Malaysia adalah diimport sepenuhnya.

Ataupun yang paling baik mencari yang telah mendapat logo halal Malaysia.
telah dimasukkan sebagai sebahgaian daripada ramuan makanan.

Tiada ulasan: