Sabtu, 18 Oktober 2008

Renin/Renet




Ha...pernah makan chesee cake? Pizza yang atas dia ada chesee? Makan chesee burger? atau makan sandwich yang dalam dia ada sekeping benda warna putih kekuningan.


Tahukah kita apa sebab bila nak beli makanan seperti ini perlu pastikan ada logo halal / sijil halal yang diiktiraf..



Sebab untuk menghasilkan chesee kita perlukan sejenis enzim yang diberikan nama Rennet/renin.
Jika kita baca label pada paket chesee ada perkataan tu..

Chesee tak dibuat dinegara kita, semua dibuat diluar negara seperti New Zealand, Australia, USA dll.

So ape dia Renet ni?

Ia adalah enzim yang diperkenalkan sebagai zymogen (bahan pendahulu) dalam sel-sel daripada turbul gastrik perut bintang-binatang kecil.

Kenapa binatang kecil ye???

Cuba kita fikir binatang kecil semuanya menyusu daripada ibunya..Jadi penting perlu ada enzim ini untuk memudahkan pencernaan makananya.

Daripada anak lembu renet didapati dalam lapisan kelenjar dibahagian perut.

Renet digunakan dalam industri makanan untuk penyediaan membuat keju iaitu bagi memekatkan susu.

Renet dijual untuk membuat dadih atau kastard renet.

Dalam teknologi terkini renet (renilase) gantian dikeluarkan daripada tumbuh-tumbuhan atai mikrob.

Jadi kita hendaklah memastikan renet jenis apa yang digunakan untuk menghasilkan keju..

Oleh itu sebelum membeli keju pastikan renet jenis apa yang tertera di label pembungkusanya.

2 ulasan:

-iDa berkata...

tIma kAceH bYk2 eN dIn coZ b'kOngsi iNfo 'rEniN' nie...info nie la ida guna u mjadi jwpn smasa b'kurSus aritu....rMai gak peSerTa raGu2 dGn sTatuS keJu ni.aLhaMduLillah,diOwg sUme bpUas aTi..
uuuummmm..iDa nk kpAstian la,pDpt mJls FatWa cam ne Plak?adakh renin dr perUt ank lembu nie halal statusnye??keadaan ank lembu tSebut sms enzim rEnin d'ekstrak,aDakaH dsEmbeLih dl @ iDup2 caM tu je????

fakarudinft.blogspot.my berkata...

Terima kasih kerana blog ni dapat bantu ida..ok postyang akan datang kita sy akan bincangkan keputusan majlis fatwa kebangsaan berkaitan dengan cheese.