Selasa, 21 Oktober 2008

Skim Milk

Ada seorang pembaca ingin bertanyakan kepada saya adakah benar skim milk diperbuat daripada whey powder? Jadi saya ingin kongsikan bagaimanakah pembuatan skim milk (susu skim).Susu skim adalah satu produk tenusu  mempunyai peratus lemak yang sangat sedikit.

Jadi jika pengguna yang sangat menitik beratkan berat diet mereka, susu skim adalah jawapanya berbanding susu penuh krim, walaupunada yang menyatakan rasanya k
urang sedap.

Secara tradisionalnya susu dibiarkan untuk seketika selepas diperah dari lembu, ini akan menyebabkan bahagian lemak susu akan terapung diatas (ala.. macam santan kelapa).

Bahagian lemak ini akan diambil untuk dibuat butter dan produk krim dan susu yang tinggal itu akan dibuat product misalnya cheese.

Dalam teknik yang moden mereka menggunakan mesen pengempar susu bagi memisahkan lemak (krim) dengan susu kurang lemak (skim milk).


Selepas susu skim ini dihasilkan ia akan melalui proses pengeringan dengan kaedah "spray dried"/ pengeringan sembur seterusnya produk menjadi serbuk susu.

Jadi persoalan ia dihasilkan dari whey tidak tepat sama sekali.

Sila rujuk dengan gambarajah carta pemprosesan susu seperti dibawah.
Penghasilan whey dengan susu skim berbeza..Wassalam...
2 ulasan:

-iDa berkata...

nti en Din leh cite plak bKenaan p'hasiLan 'wHey pwdr'..pasti hangt cam pisang goreng hehehhhe..

fakarudinft berkata...

Ok..Boleh...nantikan..