Jumaat, 31 Oktober 2008

Vitamin E





Satu siri vitamin yang larut lemak dan dinamakan tokoferol.


Berfungsi sebagai antioksidan dan juga dikatakan dapat mengelak dari hemolisis sel darah merah.

Didalam industri makanan ia digunakan sebagai anti pengoksida.

Vitamin E boleh bersumberkan haiwan atau tumbuhan.

Jika dari tumbuhan ia boleh diperolehi daripada:

  • Almond                  
  • Asparagus
  • Avocado
  • Kekacang
  • Buah Zaitun
  • Minyak Kelapa Sawit Merah ( Contohnya "Caratino")
  • Bayam dan sayuran berdaun hijau
  • Minyak sayuran - Jagung, kanola, kacang soya, biji kapas
  • Germa gandum
Jika daripada sumber haiwan :

  • Telur
  • Susu
  • Hati
So apa isunya disini?

Jika diperolehi daripada haiwan, hendaklah dipastikan haiwan itu halal atau tidak, disembelih atau tidak?

Dipasaran sekarang banyak vitamin E digunakan sebagai makanan kesihatan, kebanyakanya diisi didalam "soft gel" (sejenis gelatin), perlu dipastikan "soft gel" ini berasal dari haiwan halal atau tidak?
Kadang-kadang ada ditulis pada kotak pembungkus, sumber gelatin ini dari "Bovine" (bermaksud haiwan lembu,kerbau) tapi sembelih atau tidak?

Jika vitamin E ini digunakan didalam ramuan makanan kita hendaklah memastikan sama ada ia menggunakan "carrier gelatin" (Vitamin E ini akan dibalut/coated dengan gelatin bovine/porcine (sumber khinzir) jika didalam bentuk serbuk).

Kesimpulanya sebagai pengguna atau pengusaha haruslah memastikan sumber asalnya dan bahan pembawa vitamin ini.



3 ulasan:

johari.hokage berkata...

en din ni bagus la,org lain siap kutuk2 dalam blog, tapi en din releks jer,,,,byk masyuuuuk ni heheheheh....tapi tahniah la...saya pun banyak belajar dari blog en din..tq

-iDa berkata...

kiTe sume bKnnyE xTau saPe eN dIn????
sKmo lOw pRofiLe tP biLa Bab2 bG pDpT paSti bErNas..eVerytiMe cOol..

eN diN,
sTakaT niE iDa xDe aPe2 iSu y Hot u djaDikan tOpik uTama, inSy klu aDe ida biTau ek..

fakarudinft berkata...

TQ kepada johari.hokage dan ida atas sokongan...