Rabu, 15 Oktober 2008

"E-Code"

Hampir setiap hari saya mendapat email daripada pengguna mengenai E-code yang terdapat didalam produk makanan yang kita makan seharian samada ia halal atau tidak?

Ada yang menyatakan Kod-E ini adalah bahan daripada khinzir.

Sebelum lebih jauh biar saya menerangkan apa sebenarnya E-kod ini.

E bermaksud EC (European Communities) dan E-numbers adalah mewakili pelbagai jenis bahan tambahan makanan yang melalui beberapa tapisan keselamatan makanan sebelum ia dibenarkan digunakan didalam penghasilan makanan di Eropah untuk memudahkan perdagangan.

Senarai Kod-E dibahagikan kepada beberapa kategory:

E100-199 Pewarna.
E200-299 Pengawet
E300-399 Antioksidan/fosfat/Oksidan.
E400-499 Pemekat/Pelembap/Anti-caking/Penstabil/Emulsifier.
E500-599 Garam/lain-laincampuran.
E600-699 Penambah Perisa.
E 900-999 Agen Pengilat/Pemanis/Bahan yang digunakan untuk merawat tepung.
E1000-1399 Pelbagai bahan tambah makanan.
E1400-1499 Kanji Tiruan.

Setiap bahan tambah mempunyai peranan yang tersendiri didalam makanan.

Artikel akan datang saya akan terangkan fungsi bahan tambah ini didalam makanan dan apakah bahan tambah yang berkemungkinan bersumberkan haiwan.

Tiada ulasan: