Pada post yang lalu saya dah ceritakan serba sedikit mengenai Gelatin.
Kali ini saya akan berkongsi lebih lanjut mengenai fungsi dan jenis makanan yang berkemungkinan mengandungi bahan gelatin ini.
Kerap kali saya mendapat penggilan telefon daripada pengguna mengenai makanan yang anak mereka beli disekolah contohnya Chewing Gum, gula-gula jelly, gummy, "Gula-gula hantu", tofee, dan lain-lain lagi yang kenyal.
Untuk pengetahuan kita, kemungkinan produk ini mengandungi gelatin kerana ciri-ciri fizikalnya yang kenyal. Tak silap saya kalau pegi jamuan raya pernah tak kita dijamukan gula-gula kenyal seperti jeli yang berwarna-warni.
Awas kemungkinan ia mengandungi gelatin!!
Terdapat juga ramuan untuk membuat ais krim menggunakan gelatin sebagai bahan penstabil.
Ia berfungsi untuk mengelakkan pembentukan kristal ais. Jika ini berlaku ais krim tadi akan menjadi kasar.
Pernah makan ais krim "Malaysia"? Ha..yang kita buat dirumah masa kecil dahulu...
Contohnya air sirap yang tak habis dimasukkan kedalam plastik ais krim dan bekukan, tapi rasanya tidak sama seperti ais krim yang dibeli dipasaran.
Gelatin juga akan mengelakkan ais krim cepat cair dan pada masa yang sama akan memberikan tekstur yang licin (tak macam kasar/berpasir).
Gelatin juga berfungsi sebagai Emulsifier (rujuk post saya yang lepas berkaitan dengan emulsifier).
Sebagai agen pemekat
Sebagai gelling agen kerana mudah dilarutkan dalam air panas dan mudah disejukkan seterusnya menjadi gel.
Hasilnya jelly yang lembut dan senang cair didalam mulut tanpa perlu susah-susah mengunyahnya..
So pernah makan gula-gula penghilang sakit kerongkong yang tertulis perkataan "jujubes"?
Ia juga mengandungi gelatin untuk menghasilkan tekstur kenyal.
Antara makanan harian yang berkemungkinan mengandungi gelatin ini seperti:
Kali ini saya akan berkongsi lebih lanjut mengenai fungsi dan jenis makanan yang berkemungkinan mengandungi bahan gelatin ini.
Kerap kali saya mendapat penggilan telefon daripada pengguna mengenai makanan yang anak mereka beli disekolah contohnya Chewing Gum, gula-gula jelly, gummy, "Gula-gula hantu", tofee, dan lain-lain lagi yang kenyal.
Untuk pengetahuan kita, kemungkinan produk ini mengandungi gelatin kerana ciri-ciri fizikalnya yang kenyal. Tak silap saya kalau pegi jamuan raya pernah tak kita dijamukan gula-gula kenyal seperti jeli yang berwarna-warni.
Awas kemungkinan ia mengandungi gelatin!!
Terdapat juga ramuan untuk membuat ais krim menggunakan gelatin sebagai bahan penstabil.
Ia berfungsi untuk mengelakkan pembentukan kristal ais. Jika ini berlaku ais krim tadi akan menjadi kasar.
Pernah makan ais krim "Malaysia"? Ha..yang kita buat dirumah masa kecil dahulu...
Contohnya air sirap yang tak habis dimasukkan kedalam plastik ais krim dan bekukan, tapi rasanya tidak sama seperti ais krim yang dibeli dipasaran.
Gelatin juga akan mengelakkan ais krim cepat cair dan pada masa yang sama akan memberikan tekstur yang licin (tak macam kasar/berpasir).
Gelatin juga berfungsi sebagai Emulsifier (rujuk post saya yang lepas berkaitan dengan emulsifier).
Sebagai agen pemekat
Sebagai gelling agen kerana mudah dilarutkan dalam air panas dan mudah disejukkan seterusnya menjadi gel.
Hasilnya jelly yang lembut dan senang cair didalam mulut tanpa perlu susah-susah mengunyahnya..
So pernah makan gula-gula penghilang sakit kerongkong yang tertulis perkataan "jujubes"?
Ia juga mengandungi gelatin untuk menghasilkan tekstur kenyal.
Antara makanan harian yang berkemungkinan mengandungi gelatin ini seperti:
- Gula-gula getah
- Gula-gula Toffee
- Jelly
- Dessert segera (Hanya cairkan guna air panas)
- Yoghurt (Sekarang dah banyak gunakan Kanji terubahsuai berasal dari tumbuhan)
3 ulasan:
sonok la bile buka en Din puyer blog, dpt info2 y bguna xpecially bg owg y jauh cam ida nie...thanks a lot en din sbb bkongsi ilmu dgn sume pgunjung blog nie hehe...
Tq Ida coz support hobi terbaru saya..saya minta terus memberikan sokongan..TQ...
En Din, capsule gelatin thailand boleh guna ke? Yg betul2 boleh diterima dari mana ye?
Catat Ulasan