Khamis, 29 Januari 2009

Restoren Rebung




Ha... dengan sape tu? Siapa tak kenal dengan Chef Ismail.

Gambar ni saya ambil semasa makan direstoren Chef Ismail di Bangsar.

Rupa-rupenya chef Ismail menjadi rakan kongsi kepada Dato' Syed Muzzafar (Angkasawan Pertama Malaysia).

Banyak pilihan makan disini, semuanya jenis lauk-lauk pauk masakan melayu tradisional, dia punyer taste fulamak! memang best...kecur air liur dibuatnya...

Dari ikan patin masak tempoyak hingga rebung buluh masak lemak. Bak kata orang macam-macam ada....

Harga makan tengah hari satu kepala RM35 tak termasuk air. Harga makan artis la...

Tapi puas hati...

Bukan apa dengan kita mengenali Chef seperti chef Ismail banyak yang boleh kita pelajari mengenai cara masakan terutamanya masakan Barat dan Cina supaya kita tahu memilih makanan semasa kita hendak makan diluar negara atau di hotel-hotel besar yang tiada sijil halal.

Ha, itulah tip saya hari ini......






2 ulasan:

Alang berkata...

Saya setuju dengan pendapat Fakarudin, cara memasak terutama bagi makanan Cina banyak "hidden" techniquenya contohnya nasi dimasak dalam kantung perut haiwan, cuka beras yang mungkin diperam dengan binatang dan lots more..

Read more and be wise when ur eating.. the best is ask in detail.. kalau waiter tak faham mintak Chef yang terangkan.

fakarudinft berkata...

Thanks for the comment..