Rabu, 14 Januari 2009

L-Cysteine

Merupakan sejenis asid amino yang digunakan sebagai agen penurunan didalam produk bakery seperti "Bagels", pizza, croissants untuk mengurangkan masa percampuran/mixing time.

Ia juga berfungsi untuk mengelakkan pizza menjadi mengecil jika ia yang diperbuat daripada tepung berprotein tinggi.

Ia boleh diperolehi daripada bulu/rambut manusia.

Boleh diperolehi daripada bulu haiwan seperti itik dan ayam.

Atau secara sintetik daripada petroleum.

Jika daripada bulu / rambut manusia adalah tidak dibolehkan.

Melalui pembacaan saya sumber termurah untuk menghasilkanya banyak diperolehi daripada rambut manusia, sumber lain bulu khinzir.

Ada cerita baik, satu syarikat di german Wacker Chemie telah memperkenalkan satu teknik baru penghasilan L-Cysteine ini adalah melalui fermentasi (bukan dari manusia dan haiwan).

Apa kata anda?

2 ulasan:

-iDa berkata...

yeke...baguihnye dH de coMp y akn haSiLan kn L-cySteine mlalui kaedah feRmentasi...tp rAsenYa gerenTi mHL kn....de ke pengusaha y nk pKai y jeniS niw...

fakarudinft berkata...

Mungkin ada...