Masakan atau produk kalau tak ditambah MSG (Penambah perisa makanan) tak "kick" orang kata,
Banyak orang kata kalau guna banyak MSG dalam makanan boleh menyebabkan reput tulang, hilang rambut dan lain-lain. Bagi saya kalau guna ape pun kalau berlebihan akan menyebabkan mudarat.
Gula jika berlebihan akan menyebabkan penyakit kencing manis dan garam berlebihan akan menyebabkan darah tinggi.Jadi banyak daripada kita akan cuba mencari produk yang terdapat label "Free MSG", sebenarnya memang mereka tak tambah MSG tetapi diganti dengan bahan penambah perisa yang lain dengan fungsinya sama sahaja seperti MSG.
Apa sebenarnya penambah perisa ni?
Berfungsi untuk meningkatkan rasa pada sesuatu makanan.
Contohnya MSG (Monosodium Glutamate) E621 ditambah pada makanan terproses seperti sup, sos dan sosej.
Garam walaupun tak dikategori sebagai bahan tambah makanan, banyak digunakan sebagai bahan penambah perisa makanan.
Ape pendapat anda ?
Banyak orang kata kalau guna banyak MSG dalam makanan boleh menyebabkan reput tulang, hilang rambut dan lain-lain. Bagi saya kalau guna ape pun kalau berlebihan akan menyebabkan mudarat.
Gula jika berlebihan akan menyebabkan penyakit kencing manis dan garam berlebihan akan menyebabkan darah tinggi.Jadi banyak daripada kita akan cuba mencari produk yang terdapat label "Free MSG", sebenarnya memang mereka tak tambah MSG tetapi diganti dengan bahan penambah perisa yang lain dengan fungsinya sama sahaja seperti MSG.
Apa sebenarnya penambah perisa ni?
Berfungsi untuk meningkatkan rasa pada sesuatu makanan.
Contohnya MSG (Monosodium Glutamate) E621 ditambah pada makanan terproses seperti sup, sos dan sosej.
Garam walaupun tak dikategori sebagai bahan tambah makanan, banyak digunakan sebagai bahan penambah perisa makanan.
Ape pendapat anda ?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan