Khamis, 25 Disember 2008

"CAKE DECORATION"



Teringat saya semasa ke kedai kek untuk membuat tempahan kek perkahwinan tempoh hari..
Banyak jenis pastri dan kek..dari yang kecil hingga yang besar, bertingkat-tingkat...

Apa yang membuat saya tertarik adalah hiasan pada kek tersebut...

Apa tidaknya ada patung pasangan pengantin yang diperbuat daripada gula icing (Sugar Doll) dan wajah bakal pengantin ada tertera pada permukaan kek, wah...memang real!!!...

Nak gambar ape Batman?, Superman?, Cicak Man?, Kikoman pun boleh buat....

Macamana dia orang buat? Lukis kot....

Sebenarnya gambar tersebut dibuat dengan printer...printer? ha, printer...tapi ink digunakan bukan ink sama yang kita guna, yang kita guna tu toksik, bukan gred makanan.

Ink/dakwat untuk digunakan mestilah daripada gred makanan dan tidak toksik.

Sebelum gambar sesuatu objek tu dicetak, gula icing mestilah disediakan dahulu..selepas itu barulah ia di cetak pada permukaan gula icing tersebut.

Gula icing yang bercetak tersebut akan diletakkan pada kek yang telah dimasak.

Sedia untuk dijual...

Apabila kita membeli kek seperti ini perlu mendapatkan sijil halal, kerana kita perlu ketahui bahan untuk membuat gula icing ini mungkin mengandungi gelatin begitu juga dengan "sugar doll".

Apa pendapat anda?

4 ulasan:

Maz Zmis berkata...

En. Din...tak silap saya ada bungkusan honey ham kat situ kan...

fakarudinft berkata...

Saya kurang pasti, dimana ada honey ham tu?

-iDa berkata...

cEdapnya kek nie xpeCialLy klu cHoc Cake....tp sKrg Glamor 'Cup Cake', de b'Mcm2 bnTuk n wArna..

Alang berkata...

Cup cake yang bermacam warna, bagi saya mengerikan untuk dimakan. Especially yang memang bukan common food colour. Wondering are those colour safe? Or is it just me being paranoid?