Isnin, 22 Disember 2008

Jagung Manis

Hari ni hari pertama ke Johor, ada 3 hari lagi...
Dari Cyberjaya ke Simpang Renggam Hampir 4 jam..
Sampai je destinasi terus lakukan audit.
Hemm...jual jagung pun boleh jadi kaya?
Pernahkah anda terfikir dengan menjual jagung pun kita boleh buat duit yang banyak.
Kita biasa melihat orang menjualnya ditepi-tepi jalan dan pasar malam.
Rupanya dengan kita membuat perubahan sedikit penampilan cara penjualan jagung kita boleh menjualnya ke luar negara.
"Whole Kernel Corn" jagung biji..saya masih ingat nenek saya pernah membuatnya dirumah dahulu semasa masih kecil, caranya jagung rebus di potong/disisir dengan pisau dan ditambah dengan kelapa parut muda. Mungkin caranya makan sebab tiada gigi.

Tapi apa yang saya ingin kongsikan bahawa dengan kita membuat penambah baikkan sesuatu ia boleh menjadi satu benda yang hebat, seperti jagung rebus tadi.

Jadi bila makan jagung rebus dalam cawan, ingatkan cerita ini...

Tiada ulasan: