Ahad, 7 Oktober 2012

Strawberi punca muntah, cirit-birit????

Strawberi punca muntah, cirit-birit di Jerman


STRAWBERI yang tercemar dipercayai telah menyebabkan hampir 11,000 orang mengalami muntah dan cirit-birit di timur Jerman. - Gambar hiasan

BERLIN - Pihak berkuasa Jerman telah mengenal pasti strawberi-strawberi beku menjadi punca kepada tersebarnya wabak radang perut dan usus atau gastroenteritis di timur Jerman.
Penyakit itu dikatakan menyerang lebih 11,000 orang terutama kanak-kanak di sekolah rendah dan pusat-pusat jagaan.
Pusat kawalan penyakit kebangsaan, Institut Robert Koch pada lewat Jumaat mengesahkan bahawa kajian-kajian yang dijalankan mendapati wujud hubungan kukuh antara pengambilan makanan yang mengandungi strawberi dengan kes-kes muntah serta cirit-birit.
Bukti-bukti juga menunjukkan norovirus, penyakit bawaan makanan atau air itu merupakan punca kejadian tersebut. Namun, institut itu tidak menolak kemungkinan atau patogen lain menjadi puncanya.
Jurucakap Kementerian Kesihatan Jerman, Holger Eichele memberitahu, strawberi-strawberi itu dipercayai datang dari luar Kesatuan Eropah (EU). Masalah muntah dan cirit-birit itu bagaimanapun tidak terlalu serius apabila pesakitnya tidak perlu ditahan di hospital. - Agensi

Tiada ulasan: