Rabu, 10 Oktober 2012

Ikan Keli Haram??????

Saya masih ingat terbaca berita di akhbar yang menyatakan ikan keli yang dibela pengusaha diberi makan makanan yang najis seperti daging babi dan hidup didalam kolam dicemari najis babi. Pasti berita itu meloyakan kepada khususnya peminat masakan ikan keli. Persoalannya apa status ikan keli tersebut halal @ tidak? Ikan atau haiwan ternakan yang diberi makan najis secara berterusan adalah di kategorikan sebagai haiwan "Jalalah". Ada pelbagai pendapat mengikut Mazhab. Untuk isu ini teruskan membaca keratan akhbar ini.

Ikan keli kena sijil halal


KERATAN Kosmo! 18 Mei 2009.


KERATAN Kosmo! semalam.


PETALING JAYA - Pengusaha ternakan ikan keli di negara ini perlu mempunyai sijil halal yang sah kerana mereka juga bertindak sebagai pembekal yang memasarkan produk itu kepada pihak lain seperti peruncit.
Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Pembangunan Industri Halal (HDC), Datuk Seri Jamil Bidin berkata, walaupun permohonan sijil halal di kalangan penternak ikan tidak diwajibkan namun sebagai pembekal, mereka seharusnya bertanggungjawab mendapatkan sijil berkenaan.
"Sebagai pembekal, mereka mesti ingat kalau mereka tak ada sijil halal, tidak boleh bekalkan sesuatu barang itu kepada para peruncit yang menyediakan bahan-bahan halal," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan Kosmo! kelmarin mengenai 10 kolam ternakan ikan keli di Ipoh yang didakwa penduduk dicemari dengan air sisa kumbahan dari ladang ternakan babi berhampiran.
Jamil bagaimanapun memberitahu, pihaknya bersedia untuk melakukan siasatan di tapak 10 kolam ternakan ikan keli tersebut.

Tiada ulasan: