Hot Dog, juga dikenali sebagai frankfurter, mula-mula dicipta di Frankfurt, Jerman,pada tahun 1852. Walau apa pun dipanggil ia adalah sosej. Hot dog kini dibuatoleh beratus-ratus syarikat di seluruh dunia, dan setiap syarikat mempunyai resipi rahsia sendiri. Secara umum, Hot dog mengandungi:
-daging
-lemak daging
-"Pengisi bijirin" (serbuk roti, oat atau tepung)
-Putih telur sedikit
-Rempah (bawang, bawang putih, garam, lada, dll.)
Jika di negara barat antara resipi yang biasa oat mempunyai resipi yang mengandungi 1.5 paun daging babi,0,75 paun lemak babi, 0.25 cawan serbuk roti, yang berwarna putih telur, sedikit air, garam, lada, bawang besar dan bawang putih secukup rasa. Di negara kita ia menggunakan bahan dari sumber daging yang halal jika ia mempunyai pensijilan halal.
Bahan-bahan ini diadun bersama dalam mesen penggaul daging atau pemproses makanan, dan kemudian mereka disumbat ke dalam sarung sosej. Ada pelbagai jenis sarung sosej yang digunakan antaranya sarung kolagensintetik, boleh menggunakansarung semulajadi (Usus kecil haiwan seperti babi, kambing dan sebagainya).
Apabila sosej ini disumbat ke dalam sarung sosej,ia akan di pra-masak dalam air mendidih dan kemudian disejukkan atau dibekukan . Semua sosej yang dibeli di kedai adalah pra-matang.Apabila anda sudah bersedia untuk makan satu, anda memasak sekali lagi dengan mendidih, menggoreng, microwave, atau memanggang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan