Rabu, 11 November 2009

PENYAKIT "LEP-TO-SPY-RO-SIS"

Berhati2 jika membeli minuman tin di kedai runcit.. kerana kebiasaannya di kedai runcit ni tahap kebersihannya kurang bersih dan kebiasaan ada banyak tikus.. dan kekadang barangan di kedai runcit ni lambat habis berbanding di supermarket2 , jika anda membeli air minuman tin dari kedai runcit, jangan la terus minum dari penutupnya.. minumlah dengan mengunakan straw.. kerana dibimbangi terdapat tikus yang merayap di permukaan tin minum atau sekitarnya........... apa-apa pun elok la kita berhati-hati..........

Leptospirosis

PengenalanLeptospirosis adalah penyakit yang jarang berlaku. Satu penyakit yang tenat/teruk dan boleh berjangkit. Jangkitan berlaku disebabkan oleh beberapa spesies dari keturunan leptospira berbentuk lingkaran (spiral shape).


Faktor risiko termasuklah:• Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas- Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja system pembentungan, pesawah dan anggota tentera.

• Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.

• Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.Tanda dan GejalaGejala :

1. Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).

2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.

3. Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)

4. Loya, muntah dan cirit-birit ( 50 kes) Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.

5. Radang selaput mata.

6. Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak,kekerasan otot, perubahan bunyi pada paruparu atau ruam.
Tanda dan ujian makmal

1. Ujian sel darah putih (WBC).

2. Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.

3. Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.

4. Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.

5. Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).

6. Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.

7. Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.

8. 50% bilangan kes berjaya mengasingkan kuman dari darah.

9. Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari.KomplikasiHarapan(Expectations)(prognosis)

Sembuh dalam kebanyakan kes, bagaimanapun kematian boleh berlaku pada kes yang rumit dan tidak menerima rawatan yang sewajarnya.Komplikasi:

• Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.

• Jangkitan kuman di otak (Meningitis).

• Perdarahan yang teruk.

• Respiratory (distress).

• Kegagalan fungsi hati.

• Kegagalan fungsi buah pinggangRawatan

Ubatan Cephalosporim, Penicillins, doxycycline, chloramphenicol, dan erythromycin boleh diberi untuk rawatan leptospirosis. Penjagaan sokongan diperlukan bagi kes yang rumit dan bermasalah.Pencegahan

Elakkan mengunjungi kawasan yang ada air bertakung/ air tenang, terutama di kawasan iklim khatulistiwa. Jika anda terdedah kepada kawasan yang berisiko, pengambilan ubat doxycycline boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit.p/s: rumah sapa yang ada tikus tu elok benor ler bela kucing.. bela kucing yg cute2..

Tiada ulasan: