Semua tahu bahawa jika kita mengatakan mengenai Gelatin pasti ia daripada sumber haiwan terutamanya dari sumber Khinzir. Tapi kini banyak pihak telah membuat kajian bagi untuk mencari altenatif yang bersumberkan tumbuhan. Ikutilah info ini...........
Gelatin ubi Jepun
PENGGUNAAN ramuan gelatin yang diragui status halalnya baik dalam
industri makanan, farmaseutikal mahupun kosmetik menjadikan pengguna di
negara ini lebih berhati-hati dalam memilih produk.
Ironinya, semakin tinggi kesedaran pengguna tentang isu ini, semakin
banyak produk yang dikenal pasti mempunyai unsur haram dalam pasaran.
Apatah lagi selepas banyak syarikat perusahaan makanan dari Eropah,
Amerika Syarikat dan China membuka cawangan di negara ini.
Hal ini cukup membimbangkan lebih-lebih lagi pelabelan produk yang
mengandungi unsur babi dengan Kod E tidak jelas sehingga mengelirukan
pengguna terutamanya yang beragama Islam terhadap keaslian, kehalalan
dan kualiti barangan terbabit.
“Isu penggunaan gelatin babi dalam kebanyakan produk bukan sahaja
memberi kesan kepada orang Islam, malah turut mendapat perhatian
daripada penganut agama lain, sama ada mereka yang mengamalkan pemakanan
berasaskan sayur-sayuran atau vegetarian mahupun pengeluar produk itu
sendiri,” ujar pakar ekonomi Islam, Dr. Barjoyai Bardai.
Mengenali gelatin, ia merupakan ramuan penting yang banyak digunakan
dalam pembuatan makanan seperti kek, biskut, sos, dan ayam goreng.
Selain penting dalam pengeluaran makanan, ia turut menjadi bahan utama dalam pembuatan sarung kapsul.
“Gelatin ialah protein yang dihasilkan daripada kulit, sendi dan tulang haiwan seperti babi, lembu dan kerbau.
Tulang babi
“Gelatin berfungsi sebagai penggebu pastri serta penstabil,
pemekat, pengawet dan pengilat makanan,” katanya yang juga Ketua
Pegawai Eksekutif, Konnyaku Industries (M) Sdn. Bhd.
Sementara itu, menurut Timbalan Dekan Fakulti Sains Makanan dan
Teknologi, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Dr. Jamilah Bakar,
keunikan fungsi gelatin menyebabkan ia tidak dapat ditandingi oleh
bahan lain di dunia.
“Gelatin adalah salah satu anugerah Tuhan kepada manusia. Dengan
gelatin, pelbagai perkara dapat diselesaikan. Ia menjadi pelengkap
dalam pelbagai industri, contohnya industri makanan.
“Di Eropah, ia telah digunakan secara meluas sejak beratus tahun
dahulu sebagai penebal, pelekat, pengemulsi, agen pembuih, penahan
lembapan, pembaik tekstur dan ejen pengikat yang menjadikan sesuatu
makanan kelihatan lebih baik.
“Kerana fungsinya itu, sesetengah produk mungkin tidak dapat dihasilkan tanpa menggunakan gelatin,” kata Jamilah.
Mungkin ramai yang tidak menyedari banyak makanan mengandungi gelatin.
Daripada gula-gula getah, pencuci mulut segera, toffe, jeli, jus
buah, aiskrim, produk kosmetik, farmaseutikal hinggalah makanan tambahan
seperti minyak ikan dan minyak bawang putih dalam bentuk kapsul
lembut.
Pada November 2009, satu penyelidikan usaha sama antara Universiti
Sains Malaysia (USM) dan Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan yang
diketuai oleh Prof. Madya Dr. Gam Lay Harn mendapati, 30 peratus
daripada 100 sarung kapsul ubat yang diuji mengandungi gelatin daripada
babi ataupun campuran gelatin lembu dan babi.
Gelatin daripada babi lebih meluas digunakan kerana ia lebih murah berbanding gelatin lembu.
Sungguhpun begitu, keadaan ini tidak menggambarkan keseluruhan
pasaran gelatin kapsul di Malaysia kerana ada pengeluar yang bertindak
menukar sumber gelatin daripada babi kepada lembu.
“Bagaimanapun, pengeluaran gelatin berasaskan haiwan halal di negara
ini amat terhad malah jika ia diproses di luar negara pun, jumlahnya
tidak mencukupi.
“Pengeluarannya untuk jangka masa panjang pula tidak ekonomik,” jelas
Barjoyai yang pernah menguruskan sebuah kilang memproses gelatin halal
di Mekah, namun tidak bertahan lama.
Menurut Barjoyai, beliau dan rakan-rakannya pernah mengumpulkan lebih
dua juta kulit haiwan sembelihan korban semasa musim haji pada tahun
1996 namun selepas diproses, bekalan gelatin yang terhasil hanya mampu
bertahan untuk dua bulan sahaja.
“Setiap 10 kilogram (kg) kulit hanya boleh menghasilkan sekilo
gelatin. Ditambah pula dengan stok bekalan kulit yang terhad, kami
terpaksa menghentikan operasi kilang di sana,” katanya.
Biarpun percubaan pertama kurang menjadi, penyelidikan demi
penyelidikan terus dilakukan sehinggalah mereka terjumpa dengan ubi
konnyaku yang berasal dari Jepun.
|
Gantian gelatin
“Hasil kerjasama dengan Pusat Teknologi Perbadanan Pembangunan
Teknologi Malaysia (MDTC) di Universiti Kebangsaan Malaysia, kami
mendapati, ubi konnyaku boleh menghasilkan glukomanan yang fungsinya
sama dengan gelatin yang dihasilkan daripada haiwan.
“Kualitinya sama bagus, cuma sifatnya yang berbeza,” ujar Ketua
Pegawai Operasi Konnyuka Industries Sdn. Bhd., Mohd. Nazri Baharudin.
Selain di Jepun, ubi yang rupanya seakan-akan sengkuang ini banyak ditanam di bawah pokok jati di Surabaya, Indonesia.
“Tanam ubi konnyaku macam tanam emas sebab hasilnya hanya boleh dituai selepas dua tahun ditanam.
“Begitupun, penanam masih beruntung sebab daun pokok ubi ini akan mengeluarkan biji dan menjadi benih apabila jatuh ke tanah.
“Kami juga pernah jumpa ubi daripada keluarga konnyaku di Pasar Besar
Siti Khadijah di Kota Bharu, Kelantan. Penduduk tempatan mengenalinya
sebagai ubi sarik.
“Walaupun datang daripada spesies sama, peratus glukomanannya lebih rendah,” kata Nazri.
Jelas beliau, selain dijamin halal, kajian turut mendapati ia bagus
diambil oleh mereka yang sedang berdiet ataupun golongan berpuasa kerana
cukup mengenyangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan